Verzuim door griep bereikt hoogtepunt in januari

Het aantal nieuwe ziekmeldingen bereikte in januari 2024 het hoogste punt van het griepseizoen tot nu toe: 85 per 1.000 medewerkers. In voorgaande maanden varieerde dit aantal van 55 in september tot 83 in november 2023. Dat blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, beide onderdeel van HumanTotalCare en gezamenlijk werkzaam voor circa 1 miljoen werknemers in ons land. De stijging houdt verband met een toename in het aantal griepgevallen. De piek door griep lijkt achter ons te liggen.
verzuim4

Daling ingezet

Vanaf de tweede week van januari nam het aantal ziekmeldingen door de griep toe. De meeste medewerkers die zich ziek meldden vanwege griep, konden binnen zeven dagen weer aan het werk. Vanaf de laatste week van januari lijkt de daling in het aantal griepgevallen te zijn ingezet. Het gemiddelde verzuim in januari daalde dan ook iets en kwam uit op 5,0% ten opzichte van 5,1% in december 2023.

Grote verschillen: bedrijfsomvang en branches

Het gemiddelde verzuim laat zoals gebruikelijk grote verschillen zien tussen grote en kleine bedrijven en tussen organisaties in verschillende branches. In januari was het gemiddelde verzuim in het mkb 4,6%, terwijl dit bij bedrijven vanaf 250 medewerkers 5,8% was. Daarnaast zien de arbodiensten dat de verschillen tussen branches groot blijven. De sectoren gezondheidszorg (6,5%), industrie (5,9%) en vervoer en opslag (5,8%) hadden in januari het hoogste verzuimpercentage.

Nu al nadenken over het najaar

Griep kan ervoor zorgen dat veel medewerkers tegelijkertijd uitvallen. Hierdoor kan werk dat gedaan moet worden in de knel komen. “Organisaties die dit jaar zulke nadelen hebben ervaren, kunnen nu al nadenken over wat ze kunnen doen om dit komend jaar te voorkomen”, vertelt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare. “De arbodienst kan organisaties helpen bij een preventieve aanpak en werkgevers kunnen in het najaar de griepprik aanbieden aan hun medewerkers. Dat helpt het verzuim door griep in de wintermaanden terug te dringen.“