1,3 miljoen subsidie voor onderzoek ‘Autisme Werkt’

In Nederland leven ongeveer 200.000 autistische mensen. Velen hebben kwaliteiten die hen zeer geschikt maken voor de arbeidsmarkt. Toch hebben de meeste mensen met autisme moeite met het vinden, maar vooral behouden van werk. Om een doorbraak te creëren heeft het onderzoek ‘Autisme werkt’ een subsidie van 1,3 miljoen euro gekregen. HumanCapitalCare, onderdeel van HumanTotalCare, is praktijkpartner van dit grootschalig onderzoek naar autisme en arbeidsparticipatie.
autisme-werkt

Doorbraak creëren op de arbeidsmarkt

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderwijs (NWO) wil graag een doorbraak  creëren op de arbeidsmarkt en werkgevers en medewerkers ondersteunen in het bevorderen van duurzame arbeidsparticipatie van mensen met autisme. Om die reden heeft de NWO binnen het onderzoeksprogramma ‘meedoen op de arbeidsmarkt’ een subsidie van 1,3 miljoen euro toegekend aan het project ‘Autisme Werkt’. 

In de afgelopen jaren is er al veel onderzoek gedaan op het gebied van autisme en werk en zijn er verschillende tools en interventies ontwikkeld om medewerkers en werkgevers te ondersteunen bij het vinden en behouden van werk. Helaas blijft het gebruik van de ontwikkelde kennis in de praktijk achterwege. Met het project ‘Autisme Werkt’ willen de betrokken onderzoekers en praktijkpartners een doorbraak creëren, door zich samen sterk te maken voor het voor het daadwerkelijk implementeren van bestaande en bewezen strategieën in de praktijk.

Samenwerking wetenschap en praktijk

Autisme Werkt’ is een initiatief van een groot, interdisciplinair consortium, met samenwerking tussen en binnen wetenschap en praktijk. Het project wordt uitgevoerd door een (neuro-)divers onderzoeksteam bestaande uit mensen met autisme zelf, wetenschappers, medewerkers, werkgevers en (arbozorg) professionals

Andere betrokken partners zijn: Vereniging van autisme ambassadeurs (VAA), Stichting Vanuit Autisme Bekeken (VAB), Het Nederlands Autisme Register, AWVN/De Normaalste Zaak, CNV jongeren, Vrije Universiteit Amsterdam, Universitair Medisch Centrum Groningen, Universiteit Utrecht en Amsterdam UMC. 

Vanuit HumanCapitalCare maakt bedrijfsarts Hanneke Kerkhof onderdeel uit van deze projectgroep.

“Meer aandacht voor deze groep is belangrijk”

Jurriaan Penders, medisch directeur van HumanCapitalCare, is trots op de samenwerking tussen HumanCapitalCare en de overige projectpartners. “Het is mooi om te zien dat onze expertise op dit gebied wordt erkend en we onderdeel uitmaken van deze projectgroep. Voor ons is het goed om samen te werken met kennisinstituten en dit project tot een groot succes te maken. Meer aandacht voor deze groep medewerkers is belangrijk en daarnaast gaat dit project leiden tot meer inzichten en betere resultaten op de arbeidsmarkt. En daar dragen wij als HumanCapitalCare graag ons steentje aan bij.”

Startdatum & duur van het project

Het project gaat naar verwachting in de zomer van 2024 van start. De looptijd van ‘Autisme werkt’ is zes jaar.

Klik hier voor de link naar het persbericht van de Vrije Universiteit Amsterdam.